Natuurinclusieve landbouw in het noorden
Inspiratie, innovatie en daadkracht
In dit inspiratieboek delen we de inzichten van onze landbouwvernieuwers. We laten onze vernieuwers aan het woord komen. Met prachtige voorbeelden uit de sector. Met al hun zorgen voor de wereld van morgen. En met verborgen parels van onderwijs en onderzoek. Het is allemaal al begonnen. Dit inspiratieboek maakt het zichtbaar.
Natuurinclusieve Landbouw in Noord-Nederland 2030
De natuurinclusieve landbouw heeft haar toegevoegde waarde inmiddels bewezen en biedt op vele verschillende manieren een antwoord op de ecologische- en sociale problemen. Het Sicco Mansholt Transitie Programma is het resultaat van de samenwerking tussen de AgroAgenda Noord-Nederland en de Universiteit van het Noorden. Het programma richt zich op de balans tussen natuur, gezondheid en bedrijfsmodellen.
Fascinating
de hoogst mogelijke voedingswaarde binnen een duurzaam landbouwsysteem
FASCINATING is een open test- en innovatieprogramma dat bedrijven, de landbouwsector, kennisinstellingen en de gemeenschap met elkaar verbindt om een gemeenschappelijk doel te behalen: het leveren van de hoogst mogelijk voedingswaarde binnen een natuur-inclusief, duurzaam en circulair landbouwsysteem.
Partners
FASCINATING verbindt de UvhN-leden Universitair Medisch Centrum Groningen en Rijksuniversiteit Groningen met vier coöperaties (Agrifirm, Avebe, Cosun en FrieslandCampina) en landbouworganisatie LTO-Noord.
Noord-Nederland heeft beschikbare landbouwgrond én een grootschalige industriële infrastructuur voor de verwerking van biomassa. Gekoppeld aan de beschikbaarheid van duurzame energie, de aanwezigheid van kennisinstellingen en een sterk ontwikkelde chemische industrie biedt dat onze regio een unieke combinatie van alle benodigde ingrediënten om de toekomst van de landbouw te realiseren.
“Onze regio heeft een unieke combinatie van alle benodigde ingrediënten om de toekomst van de landbouw te realiseren.”
Toekomstperspectief voor boeren
FASCINATING (voluit: Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen) combineert duurzaamheid en natuur met economische impact. Het is een innovatief project dat de hele keten van boer tot consument omvat. Het zet in op duurzame en hoogwaardige eiwitten, levert een positieve bijdrage aan biodiversiteit en natuur en biedt via een nieuw verdienmodel toekomstperspectief aan boeren.
Een andere manier van denken
Het uitgangspunt van FASCINATING is dat agro-reststromen integraal worden benut, waarbij de koolstof- (CO2) en stikstofcycli worden gesloten. Hierbij wordt vanaf het begin van de keten gekeken of en hoe deze circulair is te maken, en niet pas aan het einde. Dit vereist een andere manier van denken, veel onderzoek en ontwikkeling. En dat komt samen in FASCINATING.
FASCINATING heeft vier pijlers
- Gezonde en gebalanceerde voeding
We maken de stap van kwantiteit naar kwaliteit. Hoe kunnen we een gezond dieet vertalen naar ons landbouwsysteem? Wat zijn de verwachtingen van de consument? - Duurzame productie van voedingsrijke gewassen
We drukken kwaliteit uit in voedings- en economische waarde. Hoe brengen we de productie van voeding in balans met de natuur, zonder CO2- of stikstofuitstoot? - Energie-efficiënte en duurzame verwerking
Met de huidige verwerkingsprocessen raken we veel voedingswaarde en het natuurlijke samenspel van gewassen kwijt. Deze willen we behouden door bestaande technologieën te upgraden en nieuwe technologieën te ontwikkelen. - Non-food toepassing van reststroom
Na verwerking van landbouwproducten is er een grote reststroom die niet te gebruiken is voor menselijke of dierlijke consumptie: cellulose, zetmeel, mest, als grondstof voor de chemische industrie, of eventueel als energiebron.