Universiteit van het Noorden en European Hyperloop Center markeren samenwerking met intentieverklaring
De Universiteit van het Noorden en het European Hyperloop Center (EHC) hebben een intentieverklaring getekend. Met de intentieverklaring gaan beide partijen een nauwe samenwerking aan op het gebied van onderwijs en onderzoek en zetten zij een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de hyperloop. De intentieverklaring werd op 9 september onder toeziend oog van het hyperloop ecosysteem door Jouke de Vries en Bertrand van Ee getekend op het Grand Event van het EHC in Veendam.
De samenwerking is geënt op kennisuitwisseling en bevordering van samenwerking op multilevel onderwijsniveau (mbo, hbo en wo) in Noord-Nederland, het gezamenlijk uitvoeren van onderwijs- en onderzoeksprojecten, het delen van onderzoeks- en testfaciliteiten en het bevorderen van grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Om deze doelen te concretiseren bereiden de partijen momenteel een Interreg subsidieaanvraag voor en wordt de samenwerking gezocht met kennisinstellingen verenigd in het Innovationsraum Nordwest.
De hyperloop als snel en schoon transportmiddel
Een hyperloop is een transportsysteem waarbij capsules met personen of goederen dankzij de lage luchtweerstand tot duizend kilometer per uur door vacuüm gezogen buizen worden geschoten. Het energieverbruik van deze vorm van transport ligt tien keer lager dan vervoer over de weg of met het vliegtuig. Veendam is de thuislocatie van het ultramoderne European Hyperloop Center, een testlocatie en kenniscentrum voor het testen en valideren van de hyperloop.
Voortrekkersrol in de ontwikkeling van de hyperloop
Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de RUG en namens de Universiteit van het Noorden betrokken bij hyperloop, is blij met de intensivering van de samenwerking met het European Hyperloop Center: “Iedereen weet dat we ons vervoer moeten verduurzamen. De ontwikkeling van de hyperloop als snel en schoon transportmiddel speelt daarin een belangrijke rol en biedt Noord-Nederland een unieke kans om hier een voortrekkersrol in te pakken. Met ons multilevel onderwijs- en onderzoek van wereldklasse vormen we een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de hyperloop en zetten we een belangrijke stap voorwaarts in mobiliteit en vervoer van de toekomst.”
Geslaagde eerste test
Op het EHC Grand Event van 9 september werd een eerste test met het hyperloop voertuig uitgevoerd door de eerste 90 meter van de 420 meter lange EHC faciliteit waarbij een snelheid van 30 kilometer per uur werd behaald. De volgende test mijlpaal ligt op 80/100 kilometer per uur en zal worden gehouden in het najaar.
Over het European Hyperloop Center
Het European Hyperloop Center is onderdeel van het Hyperloop Development Program; een publiek private samenwerking tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Groningen, de gemeente Veendam, industrie partners zoals Hardt Hyperloop en onderwijs- en kennisinstellingen.