Met je zelfrijdende auto oversteken in een drukke stad? Of met een zelfrijdende bus op het platteland je bestemming bereiken? We kunnen het ons nu nog niet voorstellen, maar toch gaat het in de toekomst gebeuren. Om kennis op te doen over de ingewikkelde technologie die hierbij komt kijken, organiseert RDW ieder jaar de Self Driving Challenge, waarin studenten met hun zelf samengestelde zelfrijdende voertuig de strijd met elkaar aangaan. Dit jaar doet er ook een team mee namens de Universiteit van het Noorden.

Het team met hierin studenten van Noorderpoort, de Hanze en de RUG hebben van sponsoren een Renault Twizy gekregen waarin zij de nodige soft- en hardware hebben geïmplementeerd om er een zelfrijdende auto van te kunnen maken.

Uitdagingen

Met deze auto gaat het team een aantal uitdagingen aan. Zo moet de auto zelfstandig kunnen wegrijden bij een groen licht, zich aan de snelheidslimiet houden, stoppen voor een zebrapad, veilig kunnen inhalen en zonder problemen kunnen fileparkeren.

Mooi voorbeeld van samenwerking tussen MBO, HBO en WO studenten

Bayu Jayawardhana, hoogleraar Mechatronica en Niet-lineaire Regeltechniek aan de RUG en Roland Hiemstra, Programmadirecteur van de Hanze Digital Society Hub, zijn de drijvende krachten achter het Universiteit van het Noorden Self Driving Challenge team: “De multi-level samenwerking tussen studenten van Noorderpoort, de Hanze en de RUG heeft dit team al veel opgeleverd. Zo hebben studenten van de RUG een AI algoritme geschreven om objecten zoals een zebrapad of parkeervak te herkennen. Studenten van de Hanze hebben zich gebogen over de software van de auto en studenten van Noorderpoort hebben de werkzaamheden vastgelegd met een drone.” De studenten worden door onderzoekers van de RUG en de Hanze begeleid. 

Finale op 14 juni in Lelystad

De RDW Self Driving Challenge wordt 14 juni gehouden bij het RDW Testcentrum in Lelystad.

Lees ook: Studenten onderzoeken mogelijkheden zelfrijdende auto

Veel belangstelling voor derde ronde Aanjaagfonds Universiteit van het Noorden