Het Aanjaagfonds
De Universiteit van het Noorden introduceert het Aanjaagfonds! Met het Aanjaagfonds willen we de realisatie van de RIS3-doelstellingen en de Universiteit van het Noorden doelen zoals geformuleerd in de Kennisagenda, een boost geven en versnellen. Hiervoor is de komende drie jaar een bedrag van 250.000 euro op jaarbasis beschikbaar gesteld.
Benieuwd of jouw samenwerkingsproject in aanmerking komt voor het Aanjaagfonds? Bekijk de veelgestelde vragen of neem contact op met de Universiteit van het Noorden coördinator van jouw kennisinstelling. Hij/ zij kan je informeren over de mogelijkheden voor het indienen van een aanvraag.
Veelgestelde vragen
Het Aanjaagfonds is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van het Noorden partners; de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden en Van Hall Larenstein.
Het Aanjaagfonds is bedoeld voor onderwijs, onderzoek en valorisatieprojecten van de aangesloten kennisinstellingen gericht op de RIS3-doelstellingen en de Universiteit van het Noorden doelen zoals geformuleerd in de Kennisagenda. De vier transities op het gebied van de Research- en Innovatiestrategie (RIS3) voor Noord-Nederland 2021-2027 zijn:
- Van lineaire naar circulaire economie
- Van fossiele naar duurzame energie
- Van zorg naar positieve gezondheid
- Van analoog naar digitaal
De komende drie jaar is er een bedrag van 250.000 euro per jaar beschikbaar. Ieder samenwerkingsproject mag een aanvraag indienen tussen de 25.000 en 75.000 euro.
Het toegekende bedrag mag worden ingezet als vergoeding van uren van medewerkers welke zijn betrokken bij het betreffende samenwerkingsproject. Kosten voor resources als materiaal e.d. vallen buiten de scope van het Aanjaagfonds.
Als jouw kennisinstelling werkt met de HOT (Handleiding Overheids Tarieven) gebruik je deze systematiek, wanneer jouw kennisinstelling werkt met de IKS (Integrale Kostensystematiek) hanteer je deze uurtarieven bij het invullen van het aanvraagformulier.
Minimale vereisten:
- Er zijn minimaal drie Universiteit van het Noorden partners aangesloten bij het consortium. Concreet betekent dit dat tenminste drie van de volgende Universiteit van het Noorden partners moeten zijn aangesloten bij het consortium; de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden en Van Hall Larenstein.
- Iedere kennisinstelling mag in maximaal drie voorstellen optreden als penvoerder.
- De maximale looptijd van het samenwerkingsproject is twee jaar
- De aanvraag bedraagt tussen de 25.000 en 75.000 euro
- De aanvraag is tijdig en volledig (conform de omschreven criteria op het aanvraagformulier) ingediend.
Als jullie consortium een aanvraag voor het Aanjaagfonds wil indienen volgen jullie de volgende stappen:
- Check of jullie samenwerkingsproject voldoet aan de minimale vereisten (zie ‘Wat zijn de minimale vereisten?’)
- Neem contact op met de Universiteit van het Noorden coördinator van de penvoerende kennisinstelling van jullie consortium. Iedere kennisinstelling mag namelijk in maximaal drie voorstellen fungeren als penvoerder. Daarom dient indiening van jullie voorstel vooraf met de coördinator van de penvoerende kennisinstelling te worden afgestemd. Als het nog niet duidelijk is wie de penvoerende kennisinstelling is, neem je contact op met de coördinator van jouw kennisinstelling.
- De coördinator van de penvoerende kennisinstelling bespreekt jullie voornemen om een aanvraag in te dienen binnen haar interne organisatie (met o.a. subsidie- en beleidsadviseurs) en het Universiteit van het Noorden coördinatorenteam. De coördinatoren beslissen niet zelfstandig over het wel of niet indienen van een aanvraag. Deze beslissing wordt in samenspraak met de eigen kennisinstelling gemaakt.
- Bij akkoord van de coördinator van de penvoerende kennisinstelling kunnen jullie de aanvraag indienen. Dit doe je door uiterlijk 23 oktober het aanvraagformulier in te vullen. Het consortium zelf (specifiek de deelnemer vanuit de penvoerende kennisinstelling) is verantwoordelijk voor ondertekening en indiening van de aanvraag.
- Het kan zijn dat de beoordelingscommissie jullie vraagt om een toelichting. Hierover ontvangen jullie dan bericht.
- In week 49/50 worden de gehonoreerde aanvragen bekend gemaakt. Ook als jullie aanvraag niet gehonoreerd kan worden, ontvangen jullie bericht.
De ingekomen voorstellen worden beoordeeld door een externe beoordelingscommissie bestaande uit:
- Marcel Beukeboom, Permanent Vertegenwoordiger van NL voor VN FAO in Rome
- Han Brezet, Emeritus Professor, Faculty of Industrial Design Engineering, TU Delft
- Aart Jan de Graaf, Zelfstandig ondernemer energievraagstukken en voormalig Leading Lector HAN Academie Engineering & Automotive
- Evelyn Finnema, Hoogleraar Verplegingswetenschap & Onderwijs UMCG, lector NHL Stenden en Hanzehogeschool en Chief Nursing Officer bij het Ministerie van VWS
De commissie beoordeelt de voorstellen op de volgende criteria:
- Relevantie voor en aansluiting bij de Kennisagenda.
- Relevantie voor de realisatie van de RIS3 doelstellingen
- Inhoudelijk vernieuwend karakter
- Lopende succesvolle samenwerkingen of al bestaande kansrijke projecten, zoals de icoonprojecten
- Haalbaarheid inclusief begroting
- Kwaliteit gekozen methode
- Perspectief op een kansrijk vervolg
- 8 september: Opening ronde eén Aanjaagfonds
- 21 september: Speciaal webinar voor meer informatie en het stellen van vragen
- 23 Oktober: Deadline indienen voorstellen ronde eén
- Week 49/50: Bekendmaking gehonoreerde aanvragen
Meer weten?
Enthousiast geworden over het Aanjaagfonds? En denk je dat jullie samenwerkingsproject in aanmerking komt? Neem dan contact op met de Universiteit van het Noorden coördinator van jouw kennisinstelling. Hij/ zij helpt je graag verder.
Downloads
Het Universiteit van het Noorden Aanjaagfonds in een notendop [pdf]